Ontmoet de familie achter St. Paul

Dat smaakt naar meer

Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Met een vader die in kaas handelde en een moeder met een eigen kaaswinkel had, is het niet verwonderlijk dat Margo en Dieter Kuijl St. Paul oprichtten in 1985. De producent van hoogwaardige en functionele kaasoplossingen is inmiddels uitgegroeid tot een echt familiebedrijf. Dieter, zonen Wim en Tim, dochter Sabrina en haar man Samuel vertellen wat het bedrijf zo bijzonder maakt.

Dieter: “Als kind ging ik met mijn vader naar de fabrieken om kaas te kopen. Ik vond het een saaie wereld met mannen in grijze pakken. In die tijd was ik veel meer geïnteresseerd in autotechniek. Mijn ouders wilden dat mijn zus Margo en ik als 8e generatie het handelsbedrijf zouden overnemen, maar wij pakten het anders aan. Ik was 21 jaar toen we, met slechts 5.000 gulden op zak, besloten een eigen bedrijf op te richten; St. Paul. Niet in de kaashandel, maar in de kaasindustrie. In een kleine fabriek in Lokeren, Oost-Vlaanderen, begonnen we met het maken van kaasproducten voor consumenten, maar al snel verlegden we onze focus naar de B2B-markt. Daar ontstond de behoefte aan verwerkte kaasproducten met functionele toepassingen en langere houdbaarheid. Vrij snel begonnen we te exporteren naar het buitenland. Deze groei maakte de aanschaf van machines noodzakelijk, waarbij mijn interesse in techniek goed van pas kwam en mijn passie met kaas verenigde. Na vele succesvolle jaren besloot Margo in 2018 het bedrijf te verlaten. Voor mij was het te vroeg om te stoppen, het ondernemerschap had me de smaak naar meer gegeven.”

It runs in the family

“Wij zijn een echt familiebedrijf. Naast Margo en mij kwam al vroeg onze neef Hidde de Boer ons team versterken. Hij werkt hier nu 34 jaar en is een vast baken voor St. Paul. De man van mijn dochter Sabrina, Samuel, is hier in 2009 gaan werken. Voor mijn zonen Wim en Tim was het geen uitgemaakte zaak om in het bedrijf van hun vader te stappen. Beiden studeerden aan de IVA, de automotive business school in Driebergen, vanwege hun passie voor techniek en auto’s.” Wim: “Onze ouders hebben ons altijd gestimuleerd om onze eigen weg te kiezen.Deze opleiding was voor mij dan ook een logische keuze. Daarna heb ik toch besloten om van mijn liefde voor auto’s mijn hobby te maken en ben ik bij St. Paul gaan werken.” Tim vervolgt: “Na mijn studie heb ik eerst bij een autobedrijf gewerkt. Door wat veranderingen bij dit bedrijf wilde ik iets anders gaan doen. Na een paar oriënterende gesprekken met mijn vader over werken bij St. Paul, ben ik aan de slag gegaan als productmanager. Als kind had ik al met mijn zus en broer in vakanties bij St. Paul gewerkt, dus ik wist al het een en ander. Ik miste nog de branchekennis, die ik leerde van Hidde, Samuel en mijn vader. Momenteel ben ik als logistiek manager terug bij mijn eerste interesse, auto’s en transport. Een leuk weetje: mijn vrouw Kimberley werkt nu ook voor het familiebedrijf!” Zuster Sabrina werkte ook bij andere organisaties, voordat ze bij St. Paul kwam werken als HR-manager. Ook Sarina, de vrouw van Dieter en moeder van Wim, Tim en Sabrina speelt een belangrijke rol. “Zij is het hart van ons gezin en zorgt voor de balans tussen werk en privé. Daarnaast zorgt ze bij St. Paul voor de finishing touch op kantoor door bijvoorbeeld de gezamenlijke lunch te organiseren en is ze altijd bezig om de laatste details in orde te maken”, aldus Dieter.

Familie werk(t)

“Al met al brengt de familie vrij veel tijd met elkaar door. Het is heel fijn om met je familie te werken, want je weet wat je aan elkaar hebt. Maar zakelijk en privé scheiden kan soms lastig zijn. We hebben duidelijke afspraken gemaakt om onze werksituaties niet mee naar huis te nemen,” zegt Sabrina. Dieter: “Ik begrijp ook dat het moeilijk kan zijn om de zoon of dochter van de eigenaar te zijn. Als familielid heb je een voorbeeldfunctie en dus zul je nog harder moeten werken dan de rest.” Wim vult aan: “En er worden geen uitzonderingen gemaakt. Toen ik hier begon te werken, moest ik net als mijn broer en zus onderaan beginnen. Voor mij was dat in de technische dienst.” Dieter: “Het voordeel van familie zijn is dat je volledige betrokkenheid hebt. We zijn allemaal zo hecht en kunnen echt op elkaar rekenen. Als we een chauffeur tekort komen, dan stapt Tim gewoon in de vrachtwagen.”

Tradities

“We zijn een hechte familie” vertelt Sabrina. “Zo gaan we elk jaar met elkaar op skivakantie. Dit is een echte familietraditie. Er even helemaal tussenuit met mijn ouders, broers, alle partners en kinderen en niet met werk bezig zijn, maar met het gezin. Heerlijk!” Samuel vult aan: “En elke zaterdagochtend koffiedrinken in Koewacht met de familie is inmiddels ook uitgegroeid tot een traditie. Hier hebben we een locatie waar de raceauto’s van ons raceteam staan en waar we kunnen werken in de werkplaats.” Sabrina: “We hebben echt een bijzondere familieband en dat zie je in de saamhorigheid die er in het bedrijf is.”

Trots

Dieter: “Door de familieband en de nauwe samenwerking met alle collega’s hebben we veel bereikt. Dat is de grootste rijkdom die je je als vader en CEO kunt wensen en maakt mij een van de gelukkigste mensen op aarde.” Samuel vult aan: “Het is geweldig om te zien wat we elke week bereiken aan verschillende producten. Dat is echt aan de prestatie van het hele team te danken, iedereen werkt goed samen.”

Toekomst

“Mijn zus Margo en ik hebben een uniek concept neergezet waarbij we nooit concessies hebben gedaan aan kwaliteit. In het handboek van St. Paul is deze voorwaarde samen met andere belangrijke kernwaarden vastgelegd. We willen bijvoorbeeld ook altijd onze eigen broek op kunnen houden en zelf de leiding hebben! En daarbij focussen we ons op waar we goed in zijn en durven we dingen uit te besteden waar we minder goed in zijn”, vertelt Dieter. Tim: “Voor de toekomst hebben we grote plannen. Ik kan er nog niet veel over vertellen, maar innovatie loopt hier uiteraard als een rode draad doorheen. En er komt een nieuwe fase als mijn vader uit het bedrijf stapt, maar voorlopig is het nog niet zo ver en leren we veel van elkaar.” Dieter reageert: “Ik heb door de jaren heen heel veel praktijkervaring opgedaan. Leuk om dit nu over te brengen op mijn kinderen zodat zij straks verder kunnen met St. Paul en het weer kunnen overdragen op hun kinderen.” Sabrina: “Onze zonen staan al te trappelen om vakantiewerk te mogen doen bij opa. We willen het liefst dat ze ergens anders ervaring gaan op doen, net zoals onze ouders dit bij ons hebben gestimuleerd. Maar we weten ook hoe dat bij ons is afgelopen…”

Home Blog Ontmoet de familie achter St. Paul